Koeling is een belangrijk punt in elke horeca zaak. Of je een café hebt of een restaurant, een snackbar of een sterrenzaak. Zonder koeling kun je jouw zaak niet naar behoren laten functioneren. Als je op zoek moet naar een nieuw model dan zul je ontdekken dat er heel veel verschillende modellen te krijgen zijn. Er zijn grote en kleine modellen, modellen met glazen deuren of juist gesloten deuren. Verder zijn er grote koelcellen te krijgen en kleine tafelmodellen. Het kiezen van de juiste horeca koelkast is belangrijk om jouw bedrijf goed te laten functioneren. Daarom gaan we in dit artikel verder in op de verschillende mogelijkheden die er zijn. Lees snel verder en ontdek wat voor jou de beste optie is.
Soorten koelkasten
Er zijn grote verschillen als je kijkt naar de functionaliteit van een horeca koelkast. Zo kun je kiezen voor een statische koeling die veel lijkt op de modellen die je thuis ook gebruikt. Dan zijn er geventileerde modellen die extra ventilatie hebben. Tot slot leggen we je uit wat een geforceerd model doet en wat je ermee kunt. We gaan in op de functionaliteit van alle modellen zodat je zelf kunt ontdekken welk model het beste past bij de wensen die je hebt.
Statische horeca koelkast
Bij horeca koelkast kun je kiezen voor een statisch model. Dat is het meest simpele model waarbij gekoeld wordt met behulp van leidingen die gevuld zijn met koelmiddel die in de wanden zitten. Een thuis model werkt op die manier. Er is bijna geen sprake van luchtcirculatie en binnenin het model kunnen temperatuurverschillen ontstaan. Als de deur vaak open en dicht gaat dan kan het zijn dat je producten niet goed gekoeld blijven. Als je vaak in de koeling moet zijn is dit niet het slimste model om te kiezen. Aan de andere kant heeft een statisch model als voordeel dat onverpakte producten minder snel uitdrogen.
Geventileerde koeling
Bij een horeca koelkast is de werking ongeveer hetzelfde als die van een statisch model. Wel zit er een ingebouwde ventilator aan de binnenkant die ervoor zorgt dat de koude lucht door de hele koeling circuleert. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur in de hele koelkast constant blijft. Als je vaak in de koelkast moet zijn is dit een betere optie. Dat voorkomt gedoe als je controle krijgt van de keuringsdienst van waren. Zorg ook dat je zelf regelmatig controles doet om te checken of de temperatuur in het hele model goed is en koud genoeg.
Geforceerde horeca koelkast
De derde optie is een horeca koelkast met geforceerde koeling. Er wordt dan koude lucht in de koeling geblazen met behulp van een ventilator en een externe verdamper. De meeste professionele modellen hebben vaak meerdere verdampers om de temperatuur extra goed te handhaven in het hele model. Als je werkt in een ruimte waar het warm kan worden dan is dit een aanrader. Het is ook de allerbeste keuze als je heel vaak de koeling moet openen om er iets uit te halen. Wil jij graag goederen in kunnen vriezen? Kijk dan eens naar een ijsvitrine!